Anasayfa     Site Hakkında     Hantepe Plajı     Geyikli     Bozcaada     Truva     Assos     Kazdağları     Yakın Yerler     Bize Ulaşın

 

ÇANAKKALE-EZİNE-GEYİKLİ-HANTEPE VİLLALARI


ADATEPE KÖYÜ

ADATEPE Ege Denizinin doğu kıyısında,İda Dağının batı yamaçlarında,Edremit Körfezinin kuzey ucunda bulunmaktadır.

Yerleşim antik çağlarda başlamış, İliada destanında "Gargaros"olarak adıgeçen bölgededir ve yerleşim günümüzde de sürmektedir.Köyün bulunduğu bölge Truva , Leleg, Midilli, Pers, Atina, Roma, Selçuklu, Osmanlı hakimiyetleri görmüş ve bunların izlerini taşımaktadır.

 

 

    

 

ADATEPE KÖYÜ

Yüzyılların birikiminin oluşturduğu taş işçiliğinin örnekleri köyde mevcut binalarda görülmektedir. Çevrede betonlaşmanın başlaması nedeniyle köy 1989 yılında SIT alanı ilan edilmiştir. Bugün,daha önceden mevcut evlerden başka yeni ev yapılamamakta,mevcut ayakta olan evler aslına uygun restore edilmekte,yıkık durumda olan evler ise köydeki mimariye uygun yeniden inşa edilmektedir.


ADATEPE KÖYÜ

ZEUS ALTARI antik çağdan kalmış olup,köyün denize bakan tepesinde bulunmaktadır.

Köyün Türk yerleşiminin ilk olarak Selçuklu döneminde Orta Anadoludan getirilenlerle başladığı, 19.yüzyıl içinde Midilli Adasından hizmetli olarak getirilen Rumların , zamanla yerleşmesi sonucu Rum nüfus arttığı ve Türklerle Rumların beraber yaşadığı köyün yaşlılarınca söylenmektedir. Kurtuluş Savaşından sonra yapılan "Mübadele" sonucu Rumlar Yunanistan'a gitmiş,boşalan yerlere de Midilli ve Girit'ten gelen Türkler yerleştirilmiştir.

Evler, mimari özelliklerden dolayı görsel olarak Türk ve Rum Tipi olarak ayrılabilmektedir.

 

BİNALARIN
GENEL ÖZELLİKLERİ

Köydeki binalar genelde iki katlı olup,alt katlar ağıl olarak,üst katlar mekan olarak kullanılmak üzere inşa edilmişlerdir.
Bina içlerinde mutfak,hela,banyo bulunmaz.Bunlar bahçe içinde ayrı birimler olarak konumlanmıştır.
İki kat arasında boydan boya ortadirek bulunur ve bu üst katın bütün yükünü taşır. Bunun iki ucu da taş duvara girer.Bu direğin altına konan payanda direkleri ile destek verilir.Orta direğin üstüne,bulunduğu istikametin dikine olarak 20 cm. enindeki kalaslar ile döşeme yapılır.Bunların uçları da duvara biner. Alt katlarda bir veya iki adet küçük ebatta havalandırma penceresi ile kapı bulunur.Alt kat ağıl olarak kullanıldığında üst kata bağlantı için merdiven yoktur.Ancak alt katın da ikamet olarak kullanıldığı evlerde içten ahşap merdiven bulunur.Restore edilen binalarda da durum bu şekle çevrilmiştir.Alt katlara ayrıca banyo,mutfak eklenmiştir.Üstte odalar bulunur.Oda arası duvarlar "bağdadi"denilen tarzda yapılmıştır.Çapraz tahta araları tuğla veya küçük taşlarla doldurulmuştur

Dış duvarlardaki pencere ve kapı üstlerine ebatlarını geçecek şekilde tahtalar koyulur.Bunlar binanın esnemesini sağlar. Kuzey yönündeki pencerelerin kasaları blok taştan yapılmıştır.Diğer yöndekiler ahşap kasadır.Pencere boşlukları da duvar eninde 60-80 cm.dir ve ahşap kaplı veya sıvalıdır.Pencere dışlarında ahşap kepenkler vardır. Odalarda ısınma için şimdi şömine dediğimiz ocaklar vardır.Bunların sayısı evden eve değişir.Tek odada şömine bulunan evler olduğu gibi bütün odalarında bulunan evler de vardır.Bu durum herhalde ekonomik güce bağlıydı. Yatak odalarında boydanboya ahşap dolaplar vardır.Bu dolaplar alttaki orta direğin üstüne gelecek şekilde karşılıklı iki odada direğin çapraz taraflarında konumlandırılmışlardır.
Bu da çapraz denge sağlamaktadır.Binaların dışa açılan kapıları da taş kasalı ve iki kanatlı olup,arkadan çengelli demir dayamaları vardır.Oda duvar sıvamasında kullanılan malzemede kirece yün karıştırıldığı görülmüştür.Ahşap çatı arasında izolasyon için kum bulunmaktadır.Çatılarda eski tip oluklu kiremit kullanılmaktadır.

   
 

                                                  ©copyright-Tüm hakları saklıdır

Free Web Hosting